Сред целите на руските атаки в Киев е била жп гарата, продължават тежките боеве в Донбас

Заради нанесените от ракетни удари щети по енергийната система, Украйна изпитва недостиг на ток

17.10.2022 | 13:50 Редактор: Теодора Патронова

Нова поредица руски атаки над Киев. Най-малко четири експлозии отекнаха в столицата - за пръв път от началното на войната Киев беше атакуван от дронове камикадзе. Поразени са жилищни сгради, най-малко един човек е загинал, трима са ранени.

Първите експлозии се чуха около 06:30 часа сутринта. Последният отекна около 08:10 часа. Две от експлозиите бяха в центъра на украинската столица, в района дълго се чуваха сирени и автомобилни аларми. Кметът Виталий Кличко заяви, че в резултат на ударите са повредени жилищни сгради и призова хората да останат в укритията. Сред целите е била и жп гарата. Властите веднага посочиха, че това са дронове-камикадзета.

"Руснаците смятат, че това ще им помогне, но тези действия приличат на агония", коментира ръководителят на кабинета на украинския президент Андрий Йермак.

Украинските медии показаха и кадър на човек, стрелящ с пушка, за когото се твърди, че опитал да свали дрон. Видени са фрагменти от дрон, използван при атаката, с надпис "За Белгород".

Кремъл обвини Украйна, че е нанесла ракетен удар срещу град Белгород. Украйна отрече атаката. Преди седмица столицата беше ударена от руски ракети в час пик, част от атаки в цялата страна, оставили 19 жертви. Това беше и първата директно атака на Русия над киевския център.

Президентът Зеленски по-рано обвини Русия, че използва дронове, произведени в Иран. От своя страна Иран отрича да ги доставя, докато Москва запазва мълчание по темата с чуждите безпилотни самолети. Още вчера се появи информация, че Иран вече е продал по-модерни военни дронове, модел "Араш-2". Според иранска информация, те имат много по-голям обсег от дроновете "Шахид - 136" и дори с тях може да се нанасят удари от иранска територия по цели в Израел.

Междувременно продължават и боевете на Изток. Те са съсредоточени около градовете Соледар и Бахмут в Донбас. Ситуацията в региона остава много трудна, каза украинският президент Володимир Зеленски, и призова украинците да намалят потреблението на електроенергия. Заради нанесените от руските ракетни удари щети по енергийната система, Украйна изпитва недостиг на ток.

"Нашествениците хвърлиха срещу нашите сили всеки, който можаха, включително 2 хиляди престъпници. Това са затворници с дълги присъди за тежки престъпления. Те се държат на фронта не само с пари, но и с обещание за амнистия", изтъкна Зеленски.

Междувременно руските военни обявиха, че са пресекли опити на украинците за настъпление към Херсон в южна Украйна.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК