Уганда въведе противоепидемични мерки срещу Ебола, смъртните случаи растат

Барове, нощни клубове, места за поклонение и за забавление ще бъдат затворени в районите Мубенде и съседния Касанда

16.10.2022 | 12:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Уганда въведе противоепидемични мерки срещу Ебола, смъртните случаи растат

Барове, нощни клубове, места за поклонение и за забавление ще бъдат затворени в районите Мубенде и съседния Касанда, където ще влезе в сила полицейски час. Този ход е обратен завой за угандийския президент Йовери Мусевени, който преди това каза, че няма нужда от подобни мерки срещу разпространяващата се епидемията на Ебола. Досега тя е убила 19 души при 58 регистрирани случая. Реалният обаче брой на смъртни случаи може да е по-висок.

Епидемията започна в началото на септември в района Мубенде, който се намира на около 80 км от столицата Кампала и остана епицентър на заразата. Преди това Мусевени изключи блокирането, като каза, че Ебола не е вирус, предаван по въздуха, съответно не изисква същите мерки като при Ковид-19.

Но в събота той спря всяко движение в и извън районите Мубенде и Касанда за 21 дни. Товарните камиони все още ще могат да влизат и излизат от зоните, каза той, но целият друг транспорт ще бъде спрян, информира БГНЕС.

"Това са временни мерки за контрол на разпространението на Ебола. Всички трябва да си сътрудничим с властите, за да сложим край на това огнище във възможно най-кратко време", подчерта президентът в телевизионно обръщение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК