На фона на протестите в Иран след сбиване избухна пожар в техеранския затвор "Евин"

От сградата се чувала стрелба, пътищата към затвора са блокирани, а на мястото има много линейки

16.10.2022 | 08:03 Редактор: Ирена Бакърджиева
На фона на протестите в Иран след сбиване избухна пожар в техеранския затвор

Голям пожар е избухнал в затвора "Евин" в иранската столица Техеран, предадоха Би Би Си и Ройтерс. Видеа, публикувани в интернет, показват пламъци и дим, който се издига в района. 

От сградата се чува стрелба. Пътищата към затвора са блокирани, а на мястото има много линейки, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свидетели на мястото на събитието. 

В изявление на иранските съдебни власти се посочва, че пожарът е започнал след сбиване между затворници, осъдени за финансови престъпления и кражби. От пожарната служба в Техеран обаче са заявили пред иранските държавни медии, че причината за инцидента се разследва.

Държавните медии цитираха също неназован представител на иранските сили за сигурност, който заявил, че ситуацията в затвора вече е "спокойна".

Очевидец, цитиран от Ройтерс, посочил, че пред сградата е имало множество членове на специалните сили, а видеа, публикувани в интернет, показаха как сили за борба с безредиците са влезли в съоръжението.

Затворът "Евин" е известен с това, че той е основното място, където биват изпращани политически затворници, задържани чуждестранни журналисти и лица с двойно гражданство. 

Новините за пожара идват на фона на най-интензивните протести в Ислямската република за последните десетилетия. В събота отново имаше демонстрации в над 10 града в цялата страна, съобщи БНР.

Повод за масовите протести стана смъртта миналия месец на 22-годишната Махса Амини, която почина, докато беше задържана от нравствената полиция. Според властите тя е починала от вече съществуващ медицински проблем, но близките ѝ твърдят, че Амини е била бита от полицията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК