Иран отрече, че доставя оръжия на Русия и разкритикува ЕС за позицията му за протестите

"Размириците, палежите и терористичните операции вече нямат нищо общо с мирните протести", каза иранският външен министър

15.10.2022 | 15:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Иран отрече, че доставя оръжия на Русия и разкритикува ЕС за позицията му за протестите

Иран разкритикува Европейския съюз заради позицията му по продължаващите протести в страната и отхвърли твърденията, че доставя оръжия на Русия, предаде ДПА.

"Размириците, палежите и терористичните операции вече нямат нищо общо с мирните протести", каза иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан в телефонен разговор с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщи днес на своя сайт иранското външно министерство.

Абдолахиан определи полицейските действия срещу протестите като напълно законни и предупреди ЕС да не използва тези случаи като оправдание за оказване на натиск върху Техеран.

Според медийни информации ЕС планира да наложи санкции на Иран в понеделник заради потушаване на протестите.

Иранските власти предупреждават ЕС да не предприема "неподходяща реакция" в този случай. Говори се също така за прекъсване на дипломатическите отношения и изгонване на посланика на ЕС.

Протестите в Иран бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини на 16 септември. Тя беше задържана от моралната полиция за това, че забрадката ѝ, както се твърди, не отговаряла на строгите правила за женското облекло на обществени места.

Абдолахиан също така отрече Иран да е доставял оръжия на Русия и да е имал дейно участие във войната в Украйна, предаде БТА.

"Ние имаме военно сътрудничество с Русия, но не оръжейни доставки", казал той в разговора с Борел според ирански източници.

Техеран отрича информациите за доставяне и използване на ирански дронове в конфликта в Украйна въпреки потвърждението им от руска страна, посочва ДПА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК