"Анексиите са актуални": В Полша инсценираха референдум като част от протест срещу войната

Опашката за гласуване се простираше до улицата, на която се намираше руското посолство

16.10.2022 | 07:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

Стотици хора участваха в имитация на референдум за това дали Полша да анексира посолството на Русия във Варшава - част от протест.

"Анексиите са актуални през този сезон", се казва в изявлението на организаторите, като се има предвид неотдавнашното твърдение на Москва, че е анексирала четири украински региона след референдуми.

"Решихме да тръгнем по този път и да организираме референдум за анексирането на руското посолство във Варшава".

Те също така се позоваха на разпространена в социалните мрежи шега, в която се предлага чехите да завземат руския анклав Калининград.

С развято синьо-жълто украинско знаме и плакати с надписи "Terrorussia" и "Долу ръцете от Украйна", около 3000 души, според организаторите, са присъствали на инсценирания референдум във Варшава.

Опашката за гласуване се простираше до улицата, на която се намираше руското посолство, пред който беше поставена урната за гласуване.

Бюлетината съдържаше въпрос дали Полша трябва да анексира руското посолство и три възможности за гласуване - всички те бяха "Да".

"Това е много по-демократична идея от онези референдуми на украинска територия, които се провеждаха под оръжия и ракети", заяви пред АФП Мария Волколуп, 33-годишна украинска адвокатка във Варшава.

Организаторите на митинга предложиха алтернативни начини за използване на сградата на посолството, включително настаняване на бежанци, културен център, зоологическа градина и дори обществени тоалетни.

46-годишният руснак Григорий, който напусна Москва през август, заяви, че е присъствал на митинга, за да покаже подкрепата си за Украйна.

"Осъждам тази война, водена от (руския президент Владимир) Путин, и искам да кажа, че не всички руснаци я подкрепят", каза той пред АФП. Той каза, че се е преместил във Варшава, защото се чувства съучастник във войната, пребивавайки в Русия.

Организаторите на събитието заявиха, че ще изпратят отворено писмо до лидерите на Полша, в което ще ги призоват да изгонят руския посланик, информира БГНЕС.

Събитието беше организирано от свободен съюз на групи, подкрепящи жените, Украйна, демокрацията и правата на човека.

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК