Шолц се обяви за реформиране и разширяване на ЕС, за да увеличи тежестта си

Той се застъпи за по-голяма автономия на ЕС, включително военна независимост

15.10.2022 | 20:33 Редактор: Ирена Бакърджиева
Шолц се обяви за реформиране и разширяване на ЕС, за да увеличи тежестта си

Германският канцлер Олаф Шолц се застъпи за реформиране и разширяване на ЕС, призовавайки за постепенното премахване на единодушното вземане на решения във външната и данъчната политика, както и в други области. Говорейки в Берлин пред близо 300 делегати на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС), Шолц посочи необходимостта от реформи в ЕС, за да го подготви за нови членове.

"Знам, че имаме още много работа за убеждаване. Въпреки това изяснявам: ако геополитическа Европа е нашето искане, тогава решенията с мнозинство са победа, а не загуба на суверенитет. Единен Европейски съюз, състоящ се от 27, 30, 36 държави, в които живеят повече от 500 милиона свободни и равни граждани, може още повече да увеличи тежестта си в този свят", твърди Шолц и отбеляза, че не трябва да се пренебрегват опасенията на малките държави членки.

"И в бъдеще всяка страна трябва да бъде изслушана с проблемите си, всичко останало би било предателство към европейската идея", продължи ръководителят на германското правителство.

В същото време той се застъпи за по-голяма автономия на ЕС, включително военна независимост. Канцлерът призова за координирана доставка на оръжие и оборудване, създаване на сили на ЕС за бързо реагиране до 2025 г. и истински щаб на ЕС за европейските въоръжени сили.

"Трябва уверено да вървим напред със съвместните европейски отбранителни усилия", заключи канцлерът, информира БГНЕС.

Той също така призова страните членки на ЕС да разрешат конфликтите във финансовата и миграционната политика. По-специално, според Шолц, е необходимо да се вземат мерки за намаляване на нелегалната миграция и в същото време да се осигури приток на квалифицирани работници от чужбина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
8148
преди 3 месеца
Все същото - спиране на нелегалната имиграция, т. Е. не образованите и изсмукване на квалифицирани те, за които са похарчени парите на бедните държави. Сигнализирай за неуместен коментар