Станишев посочи проблемите в БСП и своята визия за развитието на партията

Той подчерта, че левицата трябва да задава дневния ред на страната и да води диалог с всяка политическа сила

15.10.2022 | 12:30 Редактор: Теодора Патронова
Станишев посочи проблемите в БСП и своята визия за развитието на партията

След 11 години начело на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се оттегли официално от поста президент на ПЕС. По време на изборния конгрес, който се провежда в германската столица Берлин, лидерството в лявото политическо семейство се пое от бившия премиер на Швеция Стефан Льовен. 

Станишев отказа открито да заяви бъдещата си роля в БСП, но подчерта пред журналисти, че БСП трябва да задава дневния ред на страната и да води диалог с всяка политическа сила. 

Станишев посочи проблемите в БСП, но и своята визия за развитието на левицата. От думите му стана ясно, че остава дълбоко ангажиран с бъдещото на партията, на която бе най-дългогодишен лидер.

"Каквото зависи от мен да подкрепя левицата да бъде силна, адекватна, европейска, модерна ще го правя. Ако искате моя лозунг е да направим БСП и левицата големи отново. Да бъдем фактор, който задава дневния ред на страната, а не просто присъдружна партия към някаква коалиция или към някой, който е "по-добър" или "по-голям" от нас. Това е унизително положение за БСП и, ако БСП е достатъчно голяма и силна, и левицата е голяма и силна, ще има място за всеки", изтъкна той.

Част от визията му за развитие на БСП включва принципите, които е изповядвал в ПЕС, съобщи БНР.

"Ние в БСП тези принципи не работят – нито имаме вътрешен диалог, а имаме постоянно караници, нито има диалог навън, нито имаме изграждане на политики, които са убедителни, така че да мотивират хората не със страх, а с положителна емоция", смята той.

Сергей Станишев заяви, че не е лице на вътрешната опозиция в БСП, а загрижен за бъдещето на левицата. "Трябва да осъзнаем, че днес на картата е изобщо съществуването на БСП като политическа сила, от която нещо зависи."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
кради, кради, лъж и после: бъдеще.Ей, херсонски съсел, ти нали немаше да ставаш евродепутатин? Избега от мъст в Булгариен чак в Страсбург!Че вие вече и полезни *** немате. Само апаратчици. баш кат Путин. Сигнализирай за неуместен коментар