fallback

Зеленски видя опит за заличаване на Украйна след най-интензивния удар по Киев

Доц. Даниел Бенатов с разказ от първо лице пред Bulgaria ON AIR

10.10.2022 | 13:50 Автор: Искра Ангелова

За пръв път от месеци се стигна до руски удари в украинската столица Киев. Съобщава се за най-малко 13 жертви и десетки ранени. Ракетни атаки има и в Лвов, Тернопол и Житомир в западната част на Украйна и в Днепър в централна Украйна.

От началото на войната Киев е бил на няколко пъти под руски ракетен обстрел. Днешният, първи от месеци насам, е най-интензивният досега. Поразени са пешеходен мост и десетки културни забележителности.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за десетки ракетни удари по градове в цяла Украйна и обвини Русия, че се опитва да заличи страната му "от лицето на Земята".

"Утрото е трудно. Имаме си работа с терористи. Десетки ракети, ирански "Шахиди". Останете в убежищата днес. Спазвайте правилата за безопасност. И винаги помнете - Украйна я имаше и преди да се появи този враг, Украйна ще я има и след него", заяви украинският президент.

Ракетите будят българина доц. Даниел Бенатов. "Сега се намирам в убежище в Киев, в центъра на града. Събудих се от три експлозии и веднага отворих интернет и потърсих моите приятели от центъра", сподели той Бенатов.

И допълни, че има разрушения в центъра на града. "При паметници - на първия президент на Украйна, също има разрушения. Разрушени са културни обекти - университет, филхармония", каза още доц. Даниел Бенатов.

По думите му гражданите на Киев до момента са останали в периферията на конфликта, докато в останалите райони на юг и на изток обстрелите са се превърнали в трагично ежедневие.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback