Саботаж парализира влаковете в Германия за часове

Това е целенасочено и умишлено действие, заяви министърът на транспорта

08.10.2022 | 19:20 Редактор: Елеонора Танева
Саботаж парализира влаковете в Германия за часове

"Кабелен саботаж" доведе до тричасово спиране на влаковите услуги в цяла Северна Германия. Германският министър на транспорта Фолкер Висинг каза, че основните кабели "са били умишлено прекъснати" на две места.

"Ясно е, че това е целенасочено и умишлено действие", добави той, като уточни, че мотивът все още не е известен. Той определи инцидента като "очевидно предумишлен". Имало е повреда в GSM-R – това е радиомрежа, използвана за комуникация в железопътния транспорт, съобщи "Шпигел", цитирайки източници от сигурността. Всяка повреда на кабела ще изисква "известни познания" за железопътната система, добавя "Билд", според когото федералната полиция води разследване.

Движението беше напълно прекъснато за около три часа поради "повреда в цифровата система за влаковете", преди радиото да бъде възстановено, според "Дойче бан". Засегнат е район от Берлин до провинции в западната и северната част на страната, включително Шлезвиг-Холщайн, градовете Хамбург и Бремен, както и Долна Саксония и части от Северен Рейн-Вестфалия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК