Президентът на "Енергоатом" поема ръководството на АЕЦ "Запорожие"

Той призова работниците в централата да не подписват никакви документи с руските окупатори

05.10.2022 | 17:04 Редактор: Ваня Кузманова
Президентът на

Президентът на украинската държавна компания "Енергоатом" Петро Котин каза днес, че поема ръководството на Запорожката АЕЦ и призова работниците в централата да не подписват никакви документи с руските окупатори на ядрения обект, предаде Ройтерс.

"Всички по-нататъшни решения във връзка с работата на централата ще се вземат пряко в централния офис на "Енергоатом", заяви Котин в Телеграм. "Ще продължим да работим според украинското законодателство, в рамките на украинската енергийна система, в рамките на "Енергоатом", каза той.

Русия завзе АЕЦ-а в началото на март, малко след като нахлу в Украйна, но украинският персонал на централата продължи да поддържа нейната работа. Оттогава Москва и Киев взаимно се обвиняват в обстрелване на обекта, което поражда опасност от ядрено бедствие, информира БТА. 

Руското външно министерство заяви днес, че Запорожката атомна електроцентрала ще работи под надзора на Москва, след като президентът Владимир Путин официално включи Запорожка област към Русия.

"Запорожката атомна електроцентрала вече е на територията на Руската федерация и съответно би трябвало да бъде управлявана под надзора на съответните ни агенции", каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, цитиран от РИА Новости.

Засега не е ясно как Русия планира да управлява централата и дали ще се опита да постави свой персонал в нея.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК