Лукашенко "мобилизира" деца на полето: "Това не е експлоатация, а физическа активност"

Той определи като "диващина" твърденията, че учениците не може да бъдат използвани в помощ на селското стопанство

05.10.2022 | 14:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова учениците да бъдат "мобилизирани“ за прибиране на реколтите от ябълки и картофи, предава Euronews.

Беларуският лидер определи като "диващина“ твърденията, че децата не може да бъдат използвани в помощ на селскостопанската индустрия на страната.

"Какъв пример ще дадем на нашите ученици, на нашите деца? Казват, че това е експлоатация, но каква експлоатация е, ако човек ходи пет-шест часа на работа? Това ще е щастие за родителите и добра физическа подготовка за децата“, цитира медията думите на Лукашенко от заседание на правителството.

Euronews припомня, че привличането на ученици и студенти за прибиране на земеделската реколта е практика, използвана широко в бившия СССР и държавите от Източния блок преди разпадането им.

Беларуският президент – бивш съветски управител на колхоз – е известен със своите словесни изблици и радикални предложения, според медията.

През 2020 г. той стигна до заключението, че пиенето на чаша водка всеки ден и полевата работа на трактор помагат за излекуване от Ковид-19, припомня "Фокус".

Беларус позволи на своя съюзник Москва да разположи войски в страната за нахлуването в Украйна през февруари, но Лукашенко каза, че не планира мобилизиране на военни сили в подкрепа на Русия. 68-годишният Лукашенко управлява с желязна ръка от 1994 г. насам, въпреки че бе изправен пред безпрецедентни протести на опозицията след оспорваното му преизбиране през 2020 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК