Ще посмее ли Ердоган да нападне Гърция? САЩ ще се намесят решително

НАТО не може да си позволи слабост, допускайки военен конфликт между членки на Алианса

05.10.2022 | 11:25 Редактор: Тодор Петров
Ще посмее ли Ердоган да нападне Гърция? САЩ ще се намесят решително

Турският президент Реджеп Ердоган наистина прави все по-заплашителни изявления. "Ей, гърци! Погледнете историята. Ако продължавате така, ще платите много висока цена", повтори той неколкократно през последните седмици.

Ердоган иска да припомни 1922 година, когато основателят на турската държава Мустафа Кемал Ататюрк разгроми гръцката армия и прогони населението на Гърция от Мала Азия. Сто години след "катастрофата в Мала Азия", както гърците наричат поражението, турският президент заплашва да го повтори. "Може някоя нощ да дойдем внезапно", предупреди той.

Наистина ли турският президент планира да изпрати изтребителите си и да атакува гръцките острови в източната част на Егейско море, както непрестанно се заканва? Този въпрос ще бъде на дневен ред и на предстоящата среща на върха на Европейската политическа общност на 6 и 7 октомври в Прага, на която се очаква да присъства и Ердоган. 

Според повечето наблюдатели реториката на Ердоган може да звучи войнствено, но най-вероятно няма да бъде последвана от действия. Защото турският президент просто не може да си позволи една война срещу Гърция, която е член на ЕС и НАТО, пише DW.

От една страна, шансовете на Ердоган да спечели подобна война са повече от несигурни. От друга, той трябва да е наясно, че НАТО и особено САЩ никога не биха допуснали военна агресия от страна на Турция срещу Гърция - НАТО не може да си позволи слабост, допускайки военен конфликт между страни членки на Алианса по време на войната в Украйна. А американските военни бази на остров Крит и в Александруполис в Източна Гърция са изключително важни - и за военното снабдяване на войските на НАТО в Източна Европа, и за военната помощ за Украйна.

Въпреки това т.нар. "горещ епизод" в Егейско море не е напълно изключен. След неуспешния опит за военен преврат през 2016-а година Ердоган води политика на "контролирано напрежение" спрямо Атина. Понякога с по-остра, понякога с по-сдържана реторика. В средата на следващата година в Турция ще се проведат парламентарни и президентски избори, поради което езикът на Ердоган в момента е особено заплашителен. Изглежда той иска да се хареса на избирателите си от националистическия спектър.

Ердоган се оплаква, че Гърция играе "опасни игри" в региона заради струпването на военни сили на някои гръцки острови. Той обещава, че "ако е необходимо ще бъдат използвани всички налични средства за защита на правата на турския народ".

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис демонстративно се опитва да пази хладнокръвие. В речта си пред Общото събрание на ООН той се обърна към Турция с думите: "Искам да ви кажа, че Гърция не е заплаха за вашата страна. Ние не сме врагове. Ние сме съседи".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК