Ердоган губи търпение към военизирането на гръцки острови в Егейско море

Отношенията между двете членки на НАТО е допълнително обтегнато

07.09.2022 | 12:57 Редактор: Теодора Патронова
Ердоган губи търпение към военизирането на гръцки острови в Егейско море

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Гърция, че търпението му към военизирането на гръцки острови в Егейско море е на изчерпване, което е признак за допълнително обтягане на отношенията между двете членки на НАТО, пише Селчан Хачаоглу за Bloomberg.

"Те притежават островите и имат бази там, но ако продължават с нелегитимните си заплахи заради базите, търпението ни няма да продължи вечно", каза Ердоган по време на посещение в Босна и Херцеговина във вторник.

Напоследък Ердоган засили критиките към това, което Турция нарича нарастващо струпване на военни на острови близо до нейното крайбрежие, както и военната подкрепа на Запада за Гърция, с която Анкара има дългогодишни териториални спорове.

По-категоричната позиция може да помогне на Ердоган да консолидира националистическите гласове преди изборите догодина, но също така рискува да ескалира военното напрежение между дългогодишните съперници.

"Неприемливо е Гърция да получава заплахи, които стигат до поставяне под въпрос на гръцкия суверенитет от страна, която е неин съюзник в НАТО", каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис във вторник по време на среща в Атина със словашкия президент Зузана Чапутова.

САЩ увеличиха достъпа си до гръцките бази, откакто двамата съюзници актуализираха споразумение за взаимно сътрудничество в областта на отбраната през октомври 2021 г. Турция се опасява, че нарастващото военно присъствие на САЩ и продажби на оръжие от Франция за Гърция може да наклонят военния баланс в нейна полза.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК