Невиждана от 1998 г. инфлация мори Турция

Правителството прогнозира забавяне до 65% в края на годината

03.10.2022 | 11:20 Редактор: Петя Кръстева
Невиждана от 1998 г. инфлация мори Турция

Подхранвана от експерименталната политика на централната банка, която прогони чуждестранните инвеститори и подкопа стойността на лирата, инфлацията в Турция вероятно се е ускорила миналия месец до ниво, наблюдавано последно в средата на 1998 г.

Годишната инфлация вероятно се ускорила до ниво от 83,5% през септември, нараствайки за 16-и пореден месец, според оценка на анализатори в анкета на Bloomberg.

Поредният инфлационен скок е предшестван от мерките, които гуверньорът на Турската централна банка Сахап Кавчиоглу предприе - намаляване на лихвите, докато останалите регулатори по света се насочват към затягания на паричната политика, за да наложат контрол върху покачването на цените.

Централната банка на страната заяви в своята последна прогноза, направена през юли, че инфлацията вероятно ще достигне връх някъде между 80-90% до октомври. Правителството изчислява, че тя ще се забави до 65% до края на годината.

Четете повече по темата в investor.bg

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни ще бъдат на фокус по време на специализирания мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIR организира. Специализираното събитие ще се проведе на 7 октомври, във Виваком Арт Галерия Оборище 5, София, от 11:30 часа. Местата за присъствие на живо в залата са лимитирани, а билети за престижното събитие могат да бъдат закупени от официалната страница на проекта: https://exclusive.bgonair.bg/

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК