42 тела са открити в масов гроб в Либия, ексхумирани са от училище

Всичките тела са били прехвърлени в близката болница и са взети проби от тъкани

02.10.2022 | 22:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
42 тела са открити в масов гроб в Либия, ексхумирани са от училище

Службата за изчезнали лица на Либия обяви в неделя откриването на 42 тела, заровени в масов гроб в централния крайбрежен град Сирт, бивш бастион на групировката Ислямска държава, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Според изявление на властите телата са били ексхумирани от училище в града по информация, получена при разследване, свързано със заловени бойци на Ислямска държава.

Сирт, родното място на бившия диктатор Муамар Кадафи, падна под контрола на Ислямска държава между 2015 г. и 2016 г., като екстремистката група се опитваше да се възползва от хаоса, обхванал богатата на петрол страна след революцията през 2011 година. Ислямистката група беше изгонена от града през декември 2016 г. от силите на правителството на националното единство, подкрепяно от ООН. Стотици предполагаеми бивши бойци на "Ислямска държава" се намират в либийски затвори, много от тях очакват съдебни процеси.

Говорителят на Службата за изчезнали лица, Абдулазиз Ел Мабрук, каза, че всичките 42 тела са били прехвърлени в близката болница и че са взети проби от тъкани, с цел да бъдат идентифицирани жертвите.

Други 11 трупа бяха открити близо до същото място през май, добави той. Засега няма информация за причините за смъртта.

През последните години в Либия бяха открити и други масови гробове. През декември 2018 г. телата на повече от 30 мъже бяха открити близо до Сирт, за които се смята, че са трупове на група етиопски християни, екзекутирани от бойци на Ислямска държава. Екзекуцията беше показана във видео, публикувано от групата години по-рано, предаде БТА.

В западния град Тархуна бяха открити стотици трупове в няколко гроба, след като бойците на милицията, лоялни на либийския военен лидер генерал Халифа Хафтер, се оттеглиха от района през юни 2020 година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК