В Либия става страшно - 23-ма убити, 140 ранени, сред жертвите е и известен актьор

Стрелби и експлозии отекват в райони около Триполи

28.08.2022 | 07:42 Редактор: Елеонора Танева
В Либия става страшно - 23-ма убити, 140 ранени, сред жертвите е и известен актьор

При сблъсъци между поддръжници на съперничещите си правителства в Либия в Триполи са загинали най-малко 23-ма души, повредени са 6 болници. Това породи опасения, че политическата криза може да прерасне в нов голям въоръжен конфликт.

Стрелба с леко стрелково оръжие и експлозии разтърсиха няколко района на столицата в съботния ден.

Ръководителят на правителството в Триполи, Абдулхамид Дбейба, публикува видеоклип, на който е заобиколен от телохранители и поздравява подкрепящите го бойци.

Министерството на здравеопазването в Триполи съобщи, че в боевете са загинали 23 души, а 140 са били ранени.

Двете съперничещи си администрации, борещи се за контрол над северноафриканската страна и нейните огромни петролни ресурси - едната със седалище в столицата, а другата, одобрена от парламента в източната част на страната - си размениха обвинения, пише БГНЕС.

Мисията на ООН в Либия призова за "незабавно прекратяване на военните действия", позовавайки се на "продължаващите въоръжени сблъсъци, включително безразборни средни и тежки обстрели в квартали, населени с цивилни".

Посланикът на САЩ в Либия Ричард Норланд заяви в изявление, че Вашингтон "осъжда" рязкото нарастване на насилието, като настоява за "незабавно прекратяване на огъня и водените от ООН преговори между страните в конфликта".

Информационна агенция "Лана" съобщи, че актьорът Мустафа Барака е бил убит в един от кварталите, засегнати от боевете, което предизвика гняв и траур в социалните медии.

Правителството на националното единство на Дбейба заяви, че сраженията са избухнали, след като преговорите за избягване на кръвопролитията в западния град са се провалили.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Че те откакто свалиха Кадафи са във война... Сигнализирай за неуместен коментар