Председател на секция в Турция: Изборите винаги протичат без нарушения

В списъците пред секциите в чужбина фигурират само на лицата, подали заявление до началото на септември

01.10.2022 | 13:50 Редактор: Петя Кръстева

Рекорден брой заявления за гласуване са подадени в Турция. По предварителни данни в едно от училищата в Чорлу заявления за гласуване са подали 1773 българи. Комисията е подготвила секцията - на място вече е кутията, в която да се пускат отрязъците от машините. Във въпросната секция има 2 машини и една тъмна стая, ако се появят технически проблеми. 

Малко след 11 часа бусовете с машините и резервните изборни книжа пристигнаха в секциите в Чорлу. Още преди старта на изборния ден представителите на секционните комисии започнаха спор къде трябва да се попълват заявленията.

Според последните промени в изборните правила единствено подписа в края на документа трябва да е положен пред очите на комисията. 

"Щом подписва пред нас, няма проблем", коментира председателят на секция в Чорлу Мирослав Ангелов.  

Той живее в Турция и за пореден път ще е председател на секция. 

"Винаги всичко протича нормално, няма нарушения както се говори понякога, аз съм участвал няколко пъти. Не допускаме нарушения", категоричен бе той. 

В същата секция е и Габриела Георгиева, която пътува от София, за да се увери, че изборите ще преминат честно. 

"Смятам, че е добре да има български представители в секциите в Турция, както и навсякъде на другите места. Това е моята мотивация да съблюдаваме изборите от първо лице", коментира тя. 

В списъците, залепени пред секциите в чужбина, фигурират имената само на лицата, които са подали заявление до началото на септември. Всеки българин обаче може да гласува във всяка секция в извън страната, след писмено уверение, че няма да даде гласа си и в друга.

Вижте повече в репортажа на репортера Иван Кънчев и оператора Иван Ставрев.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК