Протестиращи атакуваха посолството на Иран в Осло, над 90 са задържаните

Демонстранти хвърляха камъни по полицаи

29.09.2022 | 22:09 Редактор: Елеонора Танева
Протестиращи атакуваха посолството на Иран в Осло, над 90 са задържаните

Протестиращи опитаха да влязат днес в иранското посолство в Осло, предаде АП, като се позова на норвежката полиция. Стигна се до сблъсъци, като демонстранти хвърляха камъни по служителите на реда. Задържани са 90 души.

Хора се събраха пред сградата на посолството в знак на протест срещу смъртта в Техеран на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини в ареста няколко дни след като била задържана от нравствената полиция.

Някои от демонстрантите бяха с кюрдски знамена и скандираха за свободен Кюрдистан, пише БТА.

Амини била арестувана за предполагаемо нарушаване на строгите правила в Иран за женското облекло и починала на 16 септември. Иранската полиция приписа смъртта на 22-годишната жена на сърдечен удар и увери, че върху нея не е било упражнявано насилие. Семейството й обаче каза, че не вярва на тези твърдения, отбелязва АП.

На много места в Иран избухнаха протести заради смъртта на Махса Амини. Демонстрации е имало в поне 46 населени места. Иранската държавна телевизия съобщи за най-малко 41 убити - протестиращи и полицаи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
bobby
преди 1 година
kak moje da se dopusne mlada jena na 22 godini v 21 vek da bade ubita zaradi tova c,che ne se e omotala dobre s tia dripi,koito maloumnite musulmani schitat za zadaljitelni-gnusna rasa ,gnusna religia................tova e nedopustimo!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
bobby
преди 1 година
kaji mu musulmanin i ne go obijdai poveche....... Сигнализирай за неуместен коментар