Великобритания: Войната се измества към Прибалтика

"Персонално всички са убедени, че това е саботаж, вдъхновен от Кремъл", заяви Майкъл Кларк

28.09.2022 | 22:40 Редактор: Искра Ангелова
Великобритания: Войната се измества към Прибалтика

Британският професор Майкъл Кларк, анализатор по сигурността и отбраната за телевизия “Скай Нюз” заяви, че течовете в газопровода "Северен поток" в Балтийско море са причинени от "три експлозии близо до морското дъно".

Той добави, че това е "очевидно акт на саботаж", тъй като имате нужда от подводница, за да предизвикате такъв хаос под водата.

"Това не е някакъв случаен терористичен акт, трябва да е правителство. Единственото правителство, което наистина може да спечели от това, по особен начин, е Русия - нито едно от европейските правителства не би искало да го направи", подчерта Кларк.

Коментарите му идват, след като Дания заяви, че "умишлени действия" са причинили такива течове в тръбопроводите, които минават под Балтийско море от Русия до Германия.

"Персонално всички (б. р. - западните страни) са убедени, че това е саботаж, вдъхновен от Кремъл. Това е стратегически автогол, защото въпреки че увеличава усещането за изолация, че няма да има руски газ за Европа тази зима, всъщност напълно унищожава доверието в Русия пред европейските клиенти за следващите няколко поколения", каза професор Кларк, цитиран от "Труд".

Запитан защо биха го направили, професор Кларк каза, че предположението му е, че руснаците са искали да "създадат несигурност, че може да има повече от това": "Това отваря нов фронт във войната. Това означава, че украинската война сега отива към Балтика."

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 1
Искаш истина
преди 1 година
В Русия знаят какво са направили Сигнализирай за неуместен коментар