Гърция с критики към ЕС: Използват ни като паркинг за бежанци, прилага се двоен стандарт

Нотис Митаракис заяви, че "липса на солидарност" възпрепятства усилията за цялостна реформа на миграционните правила

27.09.2022 | 11:57 Редактор: Теодора Патронова
Гърция с критики към ЕС: Използват ни като паркинг за бежанци, прилага се двоен стандарт

Гърция призова Европейския съюз да премахне ограниченията за движение на бежанци, признати от отделни нации, обвинявайки блока, че прилага двоен стандарт, когато се занимава с украинци, бягащи от войната, в сравнение с жертвите на други конфликти, пише Associated Press.

Нотис Митаракис, гръцкият министър по въпросите на миграцията, заяви, че "липса на солидарност" възпрепятства усилията за цялостна реформа на миграционните правила в 27-членния блок.

Бежанците, получили международна закрила от страните от ЕС, в момента не могат да се възползват напълно от разпоредбите на блока за свободно движение. Но украинците, които бягат от руската инвазия в страната им, са изправени пред по-малко ограничения.

"Това не е честно и Гърция ще настоява за това... украинското споразумение трябва да се прилага за всички бежанци, стига да са официално признати", заяви Митаракис. "За съжаление ЕС в един момент реши, че страните на влизане... ще бъдат използвани като паркинг за бежанци, които искат да дойдат в Европа".

Митаракис приветства докладваното предложение, че бежанците могат да получат свободно движение след тригодишен период на изчакване, но предупреди, че презаселването вероятно ще остане основна пречка.

Той каза пред репортери: "Ако не видим напредък по въпроса за солидарността, (нова сделка) няма да премине през Съвета на ЕС или законодателите" през следващите няколко години, предаде "Фокус".

Гърция беше ключова транзитна точка за стотици хиляди мигранти и бежанци, влизащи в ЕС през 2015-16 г., много от които бягаха от войните в Ирак и Сирия. Оттогава тя подобри  защитата на границите си и изгради стоманена стена по сухопътната си граница с Турция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК