fallback

ЕЦБ ще продължи рекордното увеличаване на лихвите по заемите

Този месец повишението беше с историческите 75 базисни пункта

27.09.2022 | 10:52 Автор: Теодора Патронова

Европейската централна банка ще продължи да увеличава лихвите по заемите, въпреки че се очаква икономическата активност да "се забави значително", според нейния гуверньор Кристин Лагард, пишат Каролин Лук и Яна Рандоу за Bloomberg.

"Очакваме да повишим допълнително лихвите на следващите няколко заседания, за да смекчим търсенето и да предпазим срещу риска от постоянно увеличаване на инфлационните очаквания", каза тя в понеделник.  

"В бъдеще решенията ни за лихвената политика ще продължат да зависят от данните и ще следват подход от заседание на заседание", допълни тя пред европейски политици в Брюксел.

Неумолимият инфлационен натиск, предизвикан от войната в Украйна и произтичащата от нея енергийна криза, накара ЕЦБ да започне да повишава лихвените проценти за първи път от повече от десетилетие. Този месец повишението беше с с историческите 75 базисни пункта. Въпросът е как да се процедира, тъй като нарастването на цените е съпроводено с прогнози за все по-сигурна рецесия.

Данните от понеделник показват, че бизнес доверието в Германия, най-голямата от 19-те икономики в еврозоната, се е сринало още повече и е достигнало най-ниската си стойност от началото на пандемията. В целия блок потребителското доверие е на рекордно ниско ниво.

Лагард заяви, че длъжностните лица трябва да продължат да наблюдават дългосрочните инфлационни очаквания, които в момента са около целта на ЕЦБ от 2%. Заплатите все още могат да се повишат с оглед на пазара на труда в региона и стръмното увеличаване на цените.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback