Исторически връх на инфлацията в еврозоната, ЕЦБ обмисля увеличение на лихвите

През август потребителските цени скочиха с 9,1% спрямо предходната година, водени от енергетиката и храните

31.08.2022 | 15:17 Редактор: Ирена Бакърджиева
Исторически връх на инфлацията в еврозоната, ЕЦБ обмисля увеличение на лихвите

Инфлацията в еврозоната се ускори до поредния си исторически връх и даде нови аргументи на Европейската централна банка да обмисля гигантско увеличение на лихвите по време на заседанието си следващата седмица, пише Александер Вебер за Bloomberg.

През август потребителските цени в 19-членния валутен блок скочиха с 9,1% спрямо предходната година, водени от енергетиката и храните, и надхвърлиха осреднените очаквания за ръст от 9% в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Като се премахнат тези двигатели, индикаторът на базисната инфлация се покачи до нов връх от 4,3%, което подчертава, че ценовият натиск продължава да става все по-широк.

Въпросът сега е дали данните са достатъчни, за да тласнат ЕЦБ към увеличението на лихвения процент от 75 базисни пункта, което някои от нейния 25-членен Управителен съвет искат да се обсъжда. Това е повишение, което вече два пъти е прилагано от Федералния резерв, въпреки че по-плахо настроените служители на ЕЦБ предупреждават, че банката не трябва да следва този пример, докато Европа се готви за рецесия.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК