Бясна инфлация, висока безработица и глад: Икономиката на Украйна е в колапс

Световната банка прогнозира, че до края на 2023 година 55% от украинците ще живеят в бедност

29.08.2022 | 11:03 Редактор: Теодора Патронова
Бясна инфлация, висока безработица и глад: Икономиката на Украйна е в колапс

Войната в Украйна създаде огромен недоимък. По около 1000 пакета с мляко, хляб, салам и консерви раздават всеки ден доброволци на най-нуждаещите се в град Краматорск, в източната част на Украйна. Икономиката е в колапс. Много от жителите на Донбас зависят изцяло от тези помощи, обяснява доброволецът Саша. "Няма работа, няма заплати, няма с какво да си платят. Всеки, който е имал някакви пари, вече ги е похарчил", разказва той.

Войната се отразява катастрофално на украинската икономика. Инфлацията е много висока, а онези, които все още имат работа, не получават пълната си заплата. Според изчисления на Националната банка, безработицата в страната междувременно е достигнала близо 35 процента. Преди началото на войната тя беше около 9 на сто.

ukr

Тъй като войната вероятно ще се проточи доста дълго, страната е изправена пред перспективата за бясна инфлация и дори за хиперинфлация. Това би довело до допълнително обезценяване на украинската валута - гривната, чиято стойност вече е спаднала с около една трета. Инфлацията в момента е от около 20%, но може да стигне 30% още до края на годината.

Световната банка прогнозира, че до края на 2023 година 55% от украинците ще живеят в бедност, докато преди войната от нея са били засегнати едва 2,5%. Перспективата за все по-отслабваща икономика, както и недостигът на гориво, прекъсването на електрозахранването и отоплението през тази зима могат да принудят още много фирми да прекратят дейността си. Това би поставило на изпитание дори обществената подкрепа за правителството на президента Володимир Зеленски, пише DW.

ukr2

Малцина в Украйна се надяват, че икономиката скоро ще се стабилизира. Затова хората се опитват да търсят каквато и да е работа - само и само да имат препитание. Някои започват съвсем от нулата в съвсем други области. Каски за армията например вече се произвеждат в едно предишно индустриално хале в Киев. Малката фабрика съществува едва от месец.

Собственикът Северион Дангадзе иска да открие още работни места и в същото време да помага на украинските въоръжени сили. "В момента за нас работят около 90 души", казва той. "След две седмици обаче ще започнем да работим на пълни обороти и служителите ще станат 150. Разрастваме се непрестанно и плащаме добри заплати - между 700 и 2000 евро".

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК