ЕЦБ инжектира милиарди в силно задлъжнели страни, за да ги предпази

Инвеститорите се притесняват, че по-строгите парични политики ще разширят пропастта между най-силните и най-слабите икономики

08.08.2022 | 11:50 Редактор: Теодора Патронова
ЕЦБ инжектира милиарди в силно задлъжнели страни, за да ги предпази

Европейската централна банка използва своята програма за изкупуване на облигации от епохата на пандемията, за да предпази силно задлъжнелите страни от еврозоната от последиците от спирането на програмите за стимулиране, което беше направено в опит да се укроти инфлацията, пише The Financial Times.

Централната банка приключи със своята програма за спешни покупки по време на пандемията през март, но фокусира реинвестициите от падежиращи облигации върху финансово по-уязвимите членове на блока.

Между юни и юли ЕЦБ инжектира 17 милиарда евро на италианските, испанските и гръцките пазари, като същевременно позволи нейното портфолио от германски, холандски и френски дълг да спадне с 18 милиарда евро, според изчисления на Financial Times, базирани на данни на централната банка.

Тези ходове идват след като миналия месец ЕЦБ повиши лихвените проценти за първи път от 2011 г., като взе решение да приключи програмата PEPP и по-дълготрайната схема за закупуване на облигации, наречена програма за закупуване на активи.

Служителите на ЕЦБ и инвеститорите се притесняват, че по-строгите парични политики ще разширят пропастта между най-силните и най-слабите икономики в региона - така нареченият риск от фрагментация. Тези страхове увеличиха разликата между доходността на италианските и еталонните германски 10-годишни облигации до цели 2,4 процентни пункта през юни - ниво, наблюдавано за последно по време на пазарния смут в първите дни на пандемията през 2020 г.

 

Миналия месец централната банка въведе и нов инструмент за защита, наречен TPI, който може да се използва в случай, че реинвестициите от PEPP не успеят да задържат спредовете под контрол. Инструментът позволява на ЕЦБ да купува в неограничен мащаб облигациите на всяка държава, която счита, че е изправена пред пазарен натиск отвъд икономическите перспективи. Инвеститорите внимателно наблюдават италианските спредове, за да видят кога ЕЦБ може да се намеси, като мнозина смятат 2,5 процентни пункта за важна точка.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК