Зеленски: Украйна получи от САЩ усъвършенствани ракети "земя-въздух"

"Това не е достатъчно, за да защити гражданската инфраструктура", уточни той

25.09.2022 | 22:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Зеленски: Украйна получи от САЩ усъвършенствани ракети

Президентът Володимир Зеленски каза в интервю, излъчено днес, че Украйна е получила от САЩ усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс.

Това е първо потвърждение, че Украйна е получила системи НЕЙСАМС (NASAMS National Advanced Surface-to-Air Missile System/ Национална усъвършенствана ракетна система "земя-въздух“). Киев отдавна настояваше да получи такива системи за ПВО. Миналия месец изпращането им беше одобрено от Вашингтон.

"Изключително необходимо е САЩ да покажат лидерство и да дадат на Украйна противовъздушни системи. Искам да благодаря на президента Байдън за положителното решение, което вече е взето", каза Зеленски, според английска стенограма на текста на интервюто му.

"Но повярвайте ми, това съвсем не е достатъчно, за да защити гражданската инфраструктура, училищата, болниците, университетите, домовете на украинците", допълни Зеленски, предаде БТА.

Украинският президент благодари на САЩ и за доставката на системи ХАЙМАРС и други системи за залпов огън, които дават възможност на Украйна да напредва срещу руските окупационни сили.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК