САЩ: Последиците за Русия ще са катастрофални, ако Путин прибегне до ядрено оръжие

Съединените щати са убедени, че руският президент Владимир Путин иска да "заличи" украинския народ

25.09.2022 | 21:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
САЩ: Последиците за Русия ще са катастрофални, ако Путин прибегне до ядрено оръжие

"Съединените щати ще отговорят "решително", ако Русия прибегне до ядрено оръжие в Украйна, и последиците за Руската федерация ще са "катастрофални", заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

В изявлението си пред Ен Би Си Съливан не посочи конкретно какъв ще бъде отговорът на Вашингтон, но отбеляза, че в Москва са били уведомени в по-големи детайли какви ще бъдат последствията от една ядрена ескалация.

Съединените щати са убедени, че руският президент Владимир Путин иска да "заличи" украинския народ и по тази причина Вашингтон ще продължи да осигурява на украинските лидери оръжие, боеприпаси, разузнавателни данни и всякаква друга помощ, каза Джейк Съливан.

По-рано в изявлението си пред Общото събрание на ООН руският първи дипломат Сергей Лавров обвини Запада в "гротескна русофобия" и в желание да "разцепи и унищожи" Русия. По думите на Лавров Съединените щати искат да превърнат целия свят в свой "заден двор", а Европейският съюз се е превърнал в "авторитарно, диктаторско образувание".

На пресконференция по-късно Лавров потвърди намерението на Москва да присъедини окупираните територии, където се провеждат плебисцити за включване в състава на Руската федерация. Попитан дали Кремъл ще използва ядрено оръжие, за да отбранява тези земи, руският външен министър отговори:

"Цялата територия на Руската федерация, която е определена или може да бъде допълнително определена в Конституцията на Руската федерация, без всякакво съмнение и под пълната защита от държавата. Това е абсолютно естествено и всички закони, доктрини, концепции и стратегии на Руската федерация се прилагат върху всички нейни територии".

Двете държави с най-голямо население - Китай и Индия, се обявиха по време на дебатите в Общото събрание на ООН за по-бързо дипломатическо решение на украинската криза. Китайският външен министър Ван И се обърна както към Украйна, така и към Русия, да не допускат кризата да се разпространи и да засегне и развиващия се свят.

"Китай подкрепя всички усилия за мирно уреждане на украинската криза. Неотложният приоритет ни диктува да свикаме преговори за мир, решението е в това да отговорим на законните притеснения на всички страни за сигурността им и да изградим балансирана, ефективна и устойчива структура за сигурност", заяви Ван И, цитиран от БНР.

Без да подкрепи гласно Русия или Украйна, индийският външен министър Субраманям Джаишанкар се присъедини към призива за дипломация:

"Докато конфликтът в Украйна продължава да вилнее, често ни питат на чия страна сме. Индия е на страната на Мира и ще остане твърдо на тази позиция. Ние сме на страната, която зачита Хартата на ООН и основните и принципи. Ние сме на страната, която зове за диалог и дипломация като единствен изход от кризата. На страната сме на онези, които се опитват да свържа двата края, докато цените на храната и горивото растат. Затова е в наш колективен интерес да работим съзидателно както в Обединените нации, така и извън техните рамки, за да постигнем по-скоро решение на този конфликт".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Путин
преди 1 година
ритна камбаната ! Факт ! Кремълската пасмина е в паника ! Губят инициатива по фронтовете ! И заплашват Украйна, която след 1994г. им предаде на добра воля ядреното си оръжие ! Нагли ли са ? Деградирали ! Един червей има повече достойнство от тях ! Ако не се осъзнаят, ще бъдат изчистени от лицето на земята ! Сигнализирай за неуместен коментар