Г-7: Никога няма да признаем референдумите, изглеждат като стъпка към руска анексия

Държавите ги смятат за нарушение на международното право

24.09.2022 | 11:03 Редактор: Ирена Бакърджиева
Г-7: Никога няма да признаем референдумите, изглеждат като стъпка към руска анексия

Държавите от Групата на седемте осъдиха референдумите в Източна Украйна и ги смятат за нарушение на международното право, става ясно от съвместно заявление на лидерите, разпространено от германското правителство.

"Тези действия нарушават устава на ООН и международното право и противоречат върховенството на правото", се казва в изявлението.

"Ние никога няма да признаем тези референдуми", се посочва още в позицията.

Лидерите на Г-7 допускат, че резултатите от гласуването няма да бъдат "легитимно изразяване на волята на украинския народ". От "седморката" твърдят, че тези референдуми нямат юридическа стойност или легитимност.

Властите в самообявилите се Луганска и Донецка народни републики, както и администрациите на Запорожка и Херсонска области взеха решение да проведат референдуми за влизане в състава на Русия като нейни субекти. Гласуването ще се проведе от 23 до 27 септември, информира БГНЕС.

"Никога няма да признаем тези референдуми, които изглеждат като стъпка към руска анексия, и никога няма да признаем предполагаема анексия, ако тя се случи", се казва в изявление на лидерите на Г-7.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК