От германските домати до шведския хляб - руският натиск върху газa засяга сектори

Предприятията и потребителите са принудени да вземат трудни решения

24.09.2022 | 09:28 Редактор: Ирена Бакърджиева
От германските домати до шведския хляб - руският натиск върху газa засяга сектори

Белгийската пивоварна на бира Delirium Tremens е изправена пред реалния риск да спре производството си за първи път от повече от век, тъй като енергийната криза в Европа предизвиква неочаквани последици в целия регион.

От германските домати до шведския хляб - руският натиск върху доставките на газ започва да засяга сектори, които са далеч отвъд комуналните услуги и енергоемките индустрии, се казва в анализ на "Блумбърг". Въздействието върху доставките на храни и напитки вероятно ще се засили с понижаването на температурите и нуждата на домакинствата от отопление, което ще принуди предприятията и потребителите да вземат трудни решения.

Пивоварната Huyghe, намираща се в белгийското село Melle, обмисля да спре производството си заради 13-кратния скок на цената на течния въглероден диоксид, който се използва за направата на мехурчета в бирата. Тя се надява, че съдът, който се очаква да се произнесе в сряда, ще осуети форсмажорните обстоятелства на нейния доставчик.

Ален Де Лает, собственик на семейната компания, заяви, че запасите от CO2 могат да се изчерпят тази седмица и да се наложи спиране на производството за първи път от 1906 г. насам, освен ако не се осъществят доставки от временен доставчик. "Вярвам, че ще се получи, когато го получа в пивоварната", каза той.

Европейският съюз се опитва да спре кризата, причинена от съкращенията на газа от Русия, която миналата година осигуряваше около 40% от търсенето на горивото в блока. В сряда председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен предложи задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия - стъпка към нормиране - заедно с мерки за насочване на печалбите на енергийните компании към затруднените потребители.

Четете повече в dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК