Блинкен призова световната общност да потърси отговорност от Путин

Американският държавен секретар изтъкна, че международните правила са под заплаха

23.09.2022 | 10:25 Редактор: Теодора Патронова
Блинкен призова световната общност да потърси отговорност от Путин

Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова световната общност да потърси отговорност от руския президент Владимир Путин за инвазията в Украйна. Блинкън говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Дипломат №1 на САЩ заяви, че международните правила, които трябва да се пазят от ООН, са под заплаха.

"Не можем, а и няма да позволим на президента Путин да му се размине", заяви Блинкен.

Американският държавен секретар призова светът да покаже колко важен е принципът, че една страна не може да предначертава границите на друга със сила. В противен случай, по думите му, ще се отправи послание на "агресорите" по целия свят, че те могат да пренебрегват този принцип.

Наред със заклеймяването на руската инвазия на специалното заседание в четвъртък на Русия бяха приписани нарушения на човешките права, извършени по време на войната в Украйна.

Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров са в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, но двамата нямаха пряк контакт. След руската инвазия в Украйна американският външен министър избягва разговор очи-в-очи с руския си колега. През лятото Блинкън заяви, че проблемът е, че САЩ не виждат никакви сигнали, че Русия е готова да участва в смислена дипломация, предаде БНР.

Заседанието в Съвета за сигурност протече на фона на обявената от президента Путин частична военна мобилизация и отправена заплаха към Запада.

На световния форум България е представена от делегация, водена от служебния министър на външните работи Николай Милков. Според програмата на ООН Милков ще изнесе реч пред Общото събрание в събота в пленарно заседание, което започва в 16 часа българско време. В програмата неговото изказване е 19-о поред.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК