Зеленски с 5 условия за преговори за мир. Борел: Ясно е, че Русия иска да унищожи Украйна

Европейският съюз подготвя нов осми пакет санкции срещу Москва

22.09.2022 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

Европейският съюз подготвя нов осми пакет санкции срещу Русия. Това стана ясно след извънредна среща на външните министри от блока в Ню Йорк, където тече годишната сесия на Общото събрание на ООН. А във видеообръщение пред събранието украинският президент Володимир Зеленски изложи пет, които не подлежат на преговори условия за мир.

След извънредната среща на външните министри на Европейския съюз, дипломат номер едно на Европа - Жозеп Борел, заяви, че наредената от Путин частична мобилизация показва паника и отчаяние. И обяви, че Брюксел обмисля въвеждането на нови санкции срещу Русия.

"Ясно е, че Русия иска да унищожи Украйна. Няма да бъдем уплашени", подчерта Борел.

А дългоочакваното видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски пред ООН акцентира върху руското престъпление и наказание. Той изложи пет, които не подлежат на преговори условия за мир, които включват наказание за руската агресия, възстановяване на сигурността и териториалната цялост на Украйна и гаранции за сигурността.

"Срещу Украйна се извършва престъпление и ние настояваме за наказание. Наказание за катастрофалните последици на незаконната война, водена от Русия - не само за нас, но и за целия свят", заяви Зеленски.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
?????кооо
преди 1 година
Е законна война? Ко каза, Ко? Законна война има ли? Сигнализирай за неуместен коментар