Президентът на Косово: Членството в НАТО е приоритетна "държавна" цел

"Членството на Косово в ЕС и НАТО ще допринесе за сигурността и стабилността в региона", каза Османи

22.09.2022 | 19:52 Редактор: Ваня Кузманова
Президентът на Косово: Членството в НАТО е приоритетна

Членството в НАТО е приоритетна "държавна" цел за Прищина, заяви президентът на страната Вьоса Османи на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Османи е в Ню Йорк, където се срещна с генералния секретар на Северноатлантическия алианс заедно с външния министър на Косово Доника Гервала.

"Членството на Косово в ЕС и НАТО ще допринесе за сигурността и стабилността в региона. Членството в тази организация е държавен приоритет за Косово, както като условие за мира в региона, така и за насърчаване на общите ценности", цитира пресслужбата думите на Османи от сряда, цитирана от БГНЕС. 

Предишния ден командването на контингента на НАТО в Косово КФОР обяви, че провежда съвместни учения с мисията на EULEX във връзка с върховенството на закона и полицията за операции за бързо реагиране. 

Учението "Златна сабя 2022" ще се проведе на 27 септември в базата Ново село, близо до населената със сърби северна част на провинцията. Заместник-командирът на КФОР, бригаден генерал Лука Пиперни, заяви пред репортери в сряда, че контингентът е готов да се намеси, ако в северната част на провинцията възникнат безредици заради отмяната от Прищина на регистрационните номера, издадени от сръбските власти от 31 октомври. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК