Европа със спешни мерки, за да избегне спирането на тока и отоплението за зимата

Европейските цени на газа и електроенергията скочиха рязко, след като Русия намали износа на горива

21.09.2022 | 23:00 Редактор: Ваня Кузманова
Европа със спешни мерки, за да избегне спирането на тока и отоплението за зимата

Германия национализира вносителя на газ Uniper, а Великобритания ограничи цените на едро за електричество и газ за бизнеса. Това са две от решенията на Европа, за да избегне режим на тока и спирането на отоплението тази зима, докато войната в Украйна ескалира.

Руският президент Владимир Путин влоши ситуацията на световните енергийни пазари, като обяви частична военна мобилизация. Заплахата е, че глобалните доставки на енергоносители ще се затегнат още повече, пише Ройтерс.

Европейските цени на газа и електроенергията скочиха рязко, след като Русия намали износа на горива, за да отмъсти за западните санкции заради нахлуването в Украйна. Затова и потребителите в Европа се сблъскват с главоломно високи сметки, а комуналните услуги са на ръба на ликвидна криза.

"Ние се намесихме, за да спрем колапса на бизнеса, да защитим работните места и да ограничим инфлацията", коментира британският министър на финансите Кваси Квартенг.

Много фирми и домакинства на Острова не успяват да си платят сметките, а повече от 20 британски доставчици на електроенергия буквално се сринаха, защото въведената от правителството горна граница на цените им попречи да прехвърлят пълното въздействие на нарастващите разходи за енергоносители върху домакинствата.

Европейските цени на газа се повишиха в сряда след изявлението на Путин, като достигнаха 212 евро за мегаватчас. Това ниво обаче е далеч от тазгодишния връх от около 343 евро, но е с 200% по-високо в сравнение с предходната година. Цените на петрола се покачиха с 2%.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК