Деси Радева и Брижит Макрон рамо до рамо на погребението на Елизбет II, кой отсъстваше?

Общо 2000 държавници от целия свят присъстваха на държавното погребение на кралицата

19.09.2022 | 18:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Световни лидери, които светът не е виждал от седем десетилетия на едно място, се събраха в Лондон, за да отдадат почит на кралицата и да участват в церемонията по погребението ѝ. От българска страна гости бяха президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, както и последният български цар Симеон Сакскобургготски.

Монарси от цял свят, държавни лидери и почетни гости - общо 2000 държавници от целия свят присъстваха на държавното погребение на кралица Елизабет Втора. Около 100 президенти и министър-председатели са били в абатството. Президентът на Франция Еманюел Макрон присъства със съпругата си Брижит, а зад него се движеше и българският държавен глава Румен Радев също със съпругата си.

"Малко са личностите като кралицата, оставили толкова дълбока и ярка следа в световната история. С далновидността си, със силния си държавнически усет и отдаденост на мисията си в служба на своята държава и народ. Тук сме, за да изразим от името на българския народ нашите искрени съболезнования към кралското семейство и към народа на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия", заяви президентът Румен Радев.

А на третия ред до ковчега на Елизабет Втора беше последният български цар Симеон Сакскобургготски. Сред гостите бяха и канадският премиер Джъстин Трюдо, бразилският президент Жаир Болсонаро и американският държавен глава Джо Байдън. Байдън, който вчера се поклони пред кралицата и в Уестминстър хол.

"Тя имаше онзи поглед, като "добре ли си? Мога ли да направя нещо за теб? От какво имаш нужда?" И след това "увери се, че правиш това, което трябва да правиш". Тя се отнасяше към хората с достойнство. Спомням си, че кралицата ме покани в замъка на чай. Шегувахме се, защото изяждах всичките бисквити, които ми даваше", твърди президентът на САЩ Джо Байдън.

На траурната церемония обаче имаше и отсъстващи. След като Обединеното кралство и Русия почти скъсаха дипломатически отношения след руската инвазия в Украйна, говорител на президента Владимир Путин обяви по-рано, че той не смята да присъства на погребението. Нямаше поканени представители от Сирия, Венецуела и Афганистан, защото Обединеното кралство няма дипломатически отношения с тези страни, нито от Беларус и Мианмар.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК