Погребението на Елизабет II събра невиждан брой лидери. Байдън: Кралицата ми напомня на мама

Близо 500 са официалните гости за държавното погребение

19.09.2022 | 13:58 Редактор: Ваня Кузманова

Световни лидери, които светът не е виждал от седем десетилетия на едно място, се събраха в Лондон, за да отдадат почит на кралицата и да участват в церемонията по погребението ѝ. Те влязоха в Уестминстър хол, където беше ковчегът ѝ преди да поеме към Уестминстърското абатство. 

Близо 500 са официалните гости за държавното погребение на кралицата. Срещата, която се случва почти веднъж на век, започна първо в Бъкингамския дворец снощи, където кралят и кралицата консорт приеха президенти, министър-председатели, бивши и настоящи принцове, кралски особи от цял свят, включително японския император и императрица. 

Американският президент Джо Байдън разказа за тяхна шега и заяви, че кралицата напомняла на майка му. 

"Тя имаше онзи поглед, като "добре ли си? Мога ли да направя нещо за теб? От какво имаш нужда? И след това "увери се, че правиш това, което трябва да правиш. Тя се отнасяше към хората с достойнство. Спомням си, че кралицата ме покани в замъка на чай. Шегувахме се, защото изяждах всичките бисквити, които ми даваше", сподели Байдън. 

Той описа покойния монарх като "достоен" и "почтен", говорейки в Ланкастър Хаус, след като поднесе съболезнованията си в официалната книга за покойния монарх. 

"Вие бяхте щастливи да я имате в продължение на 70 години, ние всички бяхме. Светът е по-добър заради нея", каза президентът на САЩ. 

Преди това той се поклони пред кралицата и в Уестминстър хол. Там почит отдадоха и други световни лидери. Скрита от погледите остана и първата дама на Украйна Олена Зеленска. Преди минутата мълчание в памет на кралицата съпругата на Чарлз - Камила, говори искрено за монарха. Споделя за любовта ѝ към конете и за това, че е успявала да разграничи личния си живот от обществените задължения. 

"Кралицата имаше "чудесни сини очи", но погледът ѝ може да бъде пронизващ, ако "се осмелите да поставите под съмнение" познанията ѝ в конния спорт, тогава, когато отиде в Шотландия през август, знайте, че това беше моментът, в който тя се забавляваше", посочи Камила.

Още приживе кралицата посочи и каква титла ще носи Камила, когато Чарлз стане крал. А именно - кралица-консорт. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК