ЕК изготвя нови правила за гарантиране на медийна независимост

Предложенията идват след опасения за свободата на журналистите в Унгария, Полша и Словения

16.09.2022 | 16:08 Редактор: Петя Кръстева
ЕК изготвя нови правила за гарантиране на медийна независимост

Медийни групи, които искат да придобият по-малки конкуренти, ще трябва да подсигурят, че сделките гарантират медиен плурализъм и запазват редакторската независимост, показва нов проект за правила в сектора, обявен от Европейската комисия.

Европейският законодателен акт за свободата на медиите е част от стратегията на Европейския съюз (ЕС) да предотврати политическа намеса в медиите и подслушване на журналисти, както и да гарантира прозрачна и недискриминационна държавна реклама на медиите.

Предложените правила биват представени на фона на опасения за медийната свобода в Унгария, Полша и Словения, съобщава Ройтерс.

"Демокрацията ще работи само ако журналистите имат средствата и необходимата защита, за да държат под контрол онези на власт и с власт, независимо дали са политически, или икономически актьори", заяви заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова на пресконференция.

Правилата ще важат за телевизии и радиостанции, аудиовизуални медийни услуги по заявка, публикации в пресата и много големи онлайн платформи, както и доставчици на платформи за споделяне на видео.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК