На прага на нова война: 100 военни са убити в сблъсъците в Нагорни Карабах

Азербайджан обвини Армения в нарушаване на примирието

14.09.2022 | 08:50 Редактор: Теодора Патронова
На прага на нова война: 100 военни са убити в сблъсъците в Нагорни Карабах

Армения и Азербайджан съобщиха за близо 100 убити военни във вторник в най-сериозните боеве след войната от 2020 г. за оспорвания регион Нагорни Карабах, предаде АФП.

Предишната вълна сражения заради населения с арменци анклав приключи с крехко примирие с посредник в лицето на Русия.

Но вчера Министерството на отбраната в Баку съобщи, че "50 азербайджански военни са загинали в резултат на провокирана от Армения мащабна провокация". Малко преди това Ереван съобщи за смъртта на поне 49 свои войници.

Азербайджан обвини Армения в нарушаване на примирието след нощ на сблъсъци, които подновиха опасенията за още един пълномащабен конфликт между историческите врагове. Русия обяви, че е постигнато примирие между враждуващите страни, което доведе до сравнително спокойствие, но Азербайджан по-късно обвини арменските сили в "интензивно" нарушаване на споразумението.

Армения призова световните лидери за помощ след разразяването на нови боеве, обвинявайки Азербайджан в опит да навлезе и напредне на нейна територия, съобщи БНР.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова вчера лидерите на Азербайджан и Армения да постигнат мирно решение и предупреди, че САЩ ще "окажат натиск за незабавно спиране на боевете и за мирно споразумение между Армения и Азербайджан". Руски медии съобщиха, че снощи около стотина души са се събрали на протест в Ереван с искане за оставката на премиера Никол Пашинян заради ескалацията на напрежението. 

Снимка: Посолство на Азербайджан в България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК