Зеленски разговаря с Кристалина Георгиева, търси спешно $1,4 млрд. помощ от МВФ

Украинският президент обвини Русия в налагане на терор

13.09.2022 | 07:52 Редактор: Тодор Петров
Зеленски разговаря с Кристалина Георгиева, търси спешно $1,4 млрд. помощ от МВФ

Украинският президент Володимир Зеленски ще обсъди с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева програма за предоставяне на допълнително финансиране на Киев. 

Украинският лидер ще търси пълномащабна програма за финансиране от фонда, съобщава агенция Ройтерс, като не уточнява дали президентът Зеленски и Кристалина Георгиева ще разговарят по телефона или ще проведат среща на четири очи, съобщи БНР. Изпълнителният съвет на МВФ вчера е обсъдил възможността за предоставяне на Украйна на 1,4 милиарда долара спешна помощ чрез Механизма за бързо финансиране.

Зеленски призовава Запада да ускори доставките на оръжейни системи, тъй като украинските войски се стремят към укрепване на контрола върху голяма част от североизточната територия, отнета обратно от Русия. 

Той допълни, че трябва да бъде приложен осми пакет от санкции срещу Русия. Володимир Зеленски заяви, че страната е отвоювала около 6000 квадратни километра в контраофанзивата срещу Русия през последните дни. Президентът обвини Русия, че с обстрела на Запорожката атомна електроцентрала налага терор.

"Това е енергиен терор. Когато гражданите по света страдат от болезненото поскъпване на енергийните източници - на електроенергия, на топлоенергия, Русия умишлено дестабилизира газовия пазар в Европа. С обстрела си по Запорожие умишлено ограничава възможностите ни да изнасяме електричество в Европа. Износът на електроенергия от Украйна сега ще омекоти тежестта на енергийната криза така, както износът на храни намалява тежестта на световната криза с храните", заяви той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК