Ратко Младич е в болница с пневмония и сърдечна недостатъчност

Той е настанен в болницата на затвора на Международния остатъчен механизъм за наказателни трибунали

12.09.2022 | 11:20 Редактор: Петя Кръстева
Ратко Младич е в болница с пневмония и сърдечна недостатъчност

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, който излежава доживотна присъда за военни престъпления в Хага, е бил хоспитализиран в "лошо здравословно състояние", съобщи синът му Дарко Младич пред АФП.

Първоначално той е бил настанен в цивилна болница в Хага, а от четвъртък - в болницата на затвора на Международния остатъчен механизъм за наказателни трибунали (МОМНТ).

"Той е в лошо здравословно състояние. Екип от лекари е готов тук (бел. ред. Сърбия) да отиде и да го види, но все още не знаем дали ще им бъде позволено. Ще поискаме разрешение той да бъде прегледан", заяви Дарко Младич.

От МОМНТ посочиха, че "не може да коментират здравословното състояние на задържаните, тъй като тази информация е поверителна".

През юни 2021 г. МОМНТ потвърди доживотна присъда срещу Младич за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната в Босна през 1992-1995 г. Той беше признат за виновен в геноцид за ролята си в клането в Сребреница през 1995 г. на около 8000 мюсюлмански мъже и момчета от босненските сръбски сили.

Дарко Младич каза пред сръбски и босненски медии, че баща му страда от "пневмония, задържане на течност в белите дробове и сърдечна недостатъчност". По думите му здравето на баща му се е "влошило драматично" от май насам, пише БТА.

В миналото Ратко е претърпял няколко инсулта, които са причинили увреждане на нервната му система, според руски медицински експерти, цитирани от неговата защита по време на процеса през 2016 г. Точната му възраст не е утвърдена със сигурност - той е на 79 или 80 години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК