АЕЦ "Запорожие" изцяло спря да работи, но все още има заплаха от ядрена катастрофа

На 1 септември мисия на МААЕ посети електроцентралата

11.09.2022 | 09:00 Редактор: Искра Ангелова
АЕЦ

Шести енергоблок на атомната електроцентрала в Енергодар в контролираната от Русия част на Запорожка област беше спрян рано тази сутрин, съобщи за Интерфакс Ренат Карчаа, съветник на ръководителя на концерна "Росенергоатом".

"Блокът е спрян, в момента се привежда в охладено състояние", каза Карчаа. Той уточни, че спирането е извършено в безопасен режим около 4:00 часа московско време /4.00 часа българско време - бел. ред./.

Експертът предупреди, че изключването на реактора няма да премахне напълно заплахата от ядрена катастрофа.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Отскоро работят само пети и шести енергоблок. Въпреки това, поради повреда на електропроводи вследствие на обстрелите единият блок беше изключен, а вторият беше в планиран режим на разтоварване с минимална мощност.

От началото на тази седмица електроенергия от АЕЦ-а не се доставя както на територията, контролирана от Руската федерация, така и на Украйна.

На 1 септември мисия на МААЕ посети АЕЦ. Част от делегацията, включително шефът на агенцията Рафаел Гроси, напусна Енергодар вечерта на същия ден. Няколко експерти на МААЕ напуснаха на 5 септември, двама специалисти останаха в атомната централа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК