Тежки боеве край АЕЦ "Запорожие", Украйна може да затвори централата

Зеленски: Всеки гражданин се гордее с нашите войници

08.09.2022 | 13:42 Редактор: Ваня Кузманова

Тежки боеве се водят в района на Запорожката АЕЦ. Киев предупреди, че може да затвори централата. 

Села и общности в близост до централата са били сериозно обстрелвани цяла нощ от танкове, минохвъргачки и артилерия. 

"През нощта руските сили са изстреляли четири пъти ракети и тежка артилерия по близкия град Никопол", написа във Facebook губернаторът Валентин Резниченко.

Пострадали са 11 къщи и стопански постройки в близост до тях, няколко панела на слънчева централа и местен физкултурен салон. Прекъснат е електропровод. 

"Окупаторите умишлено обстрелват цивилни обекти, за да тероризират населението", заяви ръководителят на областния съвет на Днепър Микола Лукашук.

Руски медии, позовавайки се на назначения от Москва ръководител на администрацията на "Енергодар", твърдят, че украинските сили не са нанасяли артилерийски удари по централата. 

В същото време украинският президент Володимир Зеленски се обърна към своите сънародници и заяви, че има добри новини. Той обяви успех на украинскатa армия, след като войските са си отвоювали селища в района на Харков. Зеленски отказа да назове кои места са били превзети, тъй като по думите му моментът за това не е подходящ. 

"Всеки гражданин се гордее с нашите войници. Сега не е моментът да назоваваме определени населени места, в които се връща украинското знаме. Но е време да благодарим за проявената храброст и героизъм при изпълнението на бойни задачи", каза украинският президент.  

Зеленски отговори и на твърдение на руския президент Владимир Путин, че износът на зърно е предимно за ЕС, а не за нуждаещи се държави. Зеленски подчерта, че украински храни са изнесени в три континента – Африка, Азия и Европа. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Да приключва тая "Специална операция", да не стане някоя беля... Сигнализирай за неуместен коментар