Пшеницата поскъпна след заплахата от страна на Путин

"Коридорът за превоз на зърно от Украйна не помага на по-бедните страни", заяви той

08.09.2022 | 11:42 Редактор: Ваня Кузманова
Пшеницата поскъпна след заплахата от страна на Путин

Фючърсите на пшеницата скочиха с 6,9%, след като руският президент Владимир Путин разкритикува скорошната сделка за износ на зърно от Украйна, изостряйки вниманието към перспективите за продажби в региона на Черно море, пишат Меган Дубиш и Ким Чипман за Bloomberg.

Коридорът за превоз на зърно от Украйна не помага на по-бедните страни, тъй като по-голямата част от доставките отиват за Европа, каза Путин по време на икономически форум във Владивосток. Може би си струва да обсъдим ограничения по маршрутите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, добави той.

Сделката за износ, сключена през юли, беше постигната с посредничеството на Турция и ООН. Тя е валидна за 120 дни и пазарите остават чувствителни към всякакви сигнали от политици относно бъдещето ѝ. 

Украйна е един от най-големите износители на зърнени продукти в света и възобновяването на потоците от нейните черноморски пристанища спомогна за облекчаване на глобалните разходи за зърно, въпреки че всичко зависи до голяма степен от това дали темпото ще се задържи.

"Русия, както и бедните страни, бяха измамени, въпреки че "ние направихме всичко, за да постигнем тези споразумения, ние се придържаме към тях и ги гарантираме", каза Путин.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК