МААЕ: Редица са пораженията по АЕЦ "Запорожие", може да се случи нещо много катастрофално

Руският посланик в ООН нарече "несериозна" идеята за демилитаризация на електроцентралата

07.09.2022 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Международната агенция за атомна енергия призова за създаване на зона за сигурност около най-голямата в Украйна и Европа атомна електроцентрала "Запорожие". Киев приветства инициативата, която предвижда руското командване да изтегли всичките си войници и техника. Украинските войски не трябва да навлизат във въпросния периметър.

Доклад на МААЕ констатира редица поражения по сгради за ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, както и в близост до самите реактори на Запорожката централа. Постоянният стрес на персонала там увеличава риска от човешка грешка.

"Ударите по това съоръжение, които аз лично видях и оцених заедно с моите експерти, са просто неприемливи. Играем си с огъня и може да се случи нещо много, много катастрофално", коментира ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

В доклада се споменава и за присъствието на руски войски и оборудване на територията на електроцентралата. Москва отхвърли обвиненията, че използва съоръжението като щит за своите сили. Но същевременно твърди, че разположените сили там пазят централата от украински атаки.

А Киев приветства призивите за демилитаризация.

"Що се отнася до предложението на Гроси за създаване на защитна зона в централата, трябва да се запитаме каква точно може да бъде защитата. Ако предложението е да се демилитаризира територията на атомната електроцентрала - а това е логично, тъй като именно руското военно присъствие постави Запорожката централа на ръба на радиационна катастрофа, тогава можем да подкрепим такава демилитаризирана защитна зона", заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски.

Междувременно руският посланик в ООН нарече "несериозна" идеята за демилитаризация на Запорожката атомна електроцентрала.

"Ако я демилитаризираме, украинците тутакси ще влязат в централата, а ние я пазим", смята постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК