Зеленски: Светът трябва да принуди Русия да спре терора

Руският посланик в ООН нарече "несериозна" идеята за демилитаризация на АЕЦ "Запорожие"

07.09.2022 | 07:24 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски: Светът трябва да принуди Русия да спре терора

В поредното си видеообръщение Володимир Зеленски отново приветства инициативата на Международната агенция за атомна енергия за създаване на зона за сигурност около най-голямата в Украйна и Европа атомна електроцентралата "Запорожие". 

Според Зеленски, ако Русия е довела света до ръба на радиационна катастрофа, тогава светът трябва да разполага с подходящите средства, за да постави Русия в условия, при които "терористичната държава да бъде принудена да спре терора".

Украинският президент изрази мнение, че съвременните международни организации се нуждаят от по-широк мандат за своите действия.

Да бъде постигнато споразумение за периметъра на демилитаризация в зоната около АЕЦ-а - това призова и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН. 

Най-голямата ядрена електроцентрала в Европа е под контрола на руските военни от месец март.  Оттогава тя бе обект на редица атаки от страна на руските и украинските части, които взаимно се обвиняват за нанесените удари.

Според експертите на МААЕ, които посетиха съоръжението, ситуацията там остава нестабилна. Междувременно руският посланик в ООН нарече "несериозна" идеята за демилитаризация на Запорожката атомна електроцентрала.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Ако някой трябва да бъде принуден да спре терора над целия свят това са САЩ Сигнализирай за неуместен коментар