МААЕ призова за зона на сигурност около Запорожката АЕЦ

"Сегашната ситуация е неприемлива", казва се в доклад на Агенцията за атомен надзор на ООН

06.09.2022 | 19:47 Редактор: Теодора Патронова
МААЕ призова за зона на сигурност около Запорожката АЕЦ

МААЕ призова във вторник за създаване на зона за сигурност около украинската Запорожка АЕЦ, окупирана от Русия и мишена на обстрели неотдавна. "Сегашната ситуация е неприемлива", казва се в доклад на Агенцията за атомен надзор на ООН, която изпрати екип в централата миналата седмица. Окупацията на атомната електроцентрала, която е най-голямата в Европа, породи страхове от ядрена катастрофа, тъй като и двете страни си разменят вината за обстрела на обекта.

"Има спешна нужда от временни мерки за предотвратяване на ядрена авария, произтичаща от физически щети, причинени с военни средства", каза МААЕ. "Това може да бъде постигнато чрез незабавното създаване на зона за ядрена безопасност и защита на сигурността. МААЕ препоръчва обстрелът на място и в близост да бъде спрян незабавно, за да се избегнат по-нататъшни щети на централата и свързаните с нея съоръжения", казва се в съобщението, цитирано от БГНЕС.

За оценка на обстановката в централата агенцията на ООН изпрати миналата седмица екип от 14 души , включително Рафаел Гроси. Най-малко двама членове на екипа трябваше да останат там постоянно, за да гарантират безопасността на съоръжението. Руските войски контролират централата началото на март и в околностите имаше многократни нападения. И Москва, и Киев отрекоха да поемат отговорност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК