Спомен за Елизабет II: Службата в името на народа стояла над семейството ѝ

"Интересуваше се от България и познаваше двустранните ни отношения", разказва Марин Райков

10.09.2022 | 13:38 Редактор: Петя Кръстева

Дни след смъртта на Кралица Елизабет II светът продължава да си спомня за нея. Малцина българи са имали честта лично да се срещнат с монарха и да поговорят с тази енигматична личност. 

Българският посланик в Лондон Марин Райков си спомня с доза скръб за своята среща с британския монарх. 

"Тя знаеше не малко за страната. Интересуваше се от България и познаваше двустранните ни отношения, включително и по теми, които точно в този момент вълнуваха българското общество", разказва той.

Преводачът Мариана Хил описва Елизабет Втора като отговорна личност с дълг към короната, която олицетворява милионите хора, които стоят зад нея. 

"Службата в името на народа, в случая - службата към короната, която е символът на нейната държава, е нещо, което стои над семейството. Тя е майка на четири деца и баба на 12 правнуци. Тя е жена, която удържа благодарение на смиреността си, на благостта си и на посветеността си на дълга", спомня си Хил.

Застанала начело на британската корона едва на 27, Уинстън Чърчил играе важна роля в превръщането на Елизабет II от принцеса в кралица. 

Eдва преди броени дни монархът прие и новия британски премиер Лиз Тръст, която е родена 101 години след великият Чърчил. 

"Човек, който провеждаше своите срещи изправен, така както проведе и срещата си за въвеждане на новия министър председател във функциите му само часове преди кончината си. Събрала e сили, за да бъде изправена и да изпълнява своя дълг", категоричен бе Райков.

Така светът затвори и последната страница в учебника, наречен "Епохата на Елизабет II".

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 1 година
*** къдей е Плевнелиев бееее, и той дъ са изкажи зъ крълицътъ беее Сигнализирай за неуместен коментар