Кралица, посветена на дълга: Елизабет остана вярна на трона до самия край

Управлението ѝ беше белязано от кризи, изпитания и промени

09.09.2022 | 13:37 Редактор: Ирена Бакърджиева

Кралица Елизабет Втора почина в шотландското имение Балморал в присъствието на най-близките си хора. Тя е най-дълго управлявалият монарх на Острова, а много определиха кончината ѝ като "края на една епоха".

"Обещавам ви, че целият ми живот - кратък или дълъг - ще бъде отдаден да служа на вас и на великото имперско семейство, към което всички принадлежим", казва кралица Елизабет Втора и така под знака на чувството за дълг и решимост да посвети живота си на своя трон и своя народ преминава 70-годишното ѝ управление.

За мнозина тя се превърна в единствения остров на сигурност в един бързо променящ се свят, когато британското влияние намалява, обществото се променя до неузнаваемост и ролята на монархията е поставена под въпрос.

Родена на 21 април 1926 г. в Лондон, Елизабет получава образованието си у дома. Изключително близка е с баща си и дядо си. На шест години обаче мечтата ѝ е да стане "селска дама с много коне и кучета".

Елизабет не е първа в списъка за наследяване на трона. Това обаче се променя, когато чичо ѝ Едуард VIII абдикира заради избора му на съпруга - два пъти разведена американка. Така короната отива при баща ѝ Джордж Шести, който обаче умира, когато Елизабет е едва на 25 години. Тя поема тежестта на британската корона в мрачен период от историята - Втората световна война е нанесла болезнени рани на човечеството.

Въпреки че Елизабет отстоява приемствеността и традицията на английската монархия, управлението ѝ беше всичко друго, но не и предвидимо, белязано от кризи, изпитания и промени. По нейно време могъщата Британска империя се превръща в Общността на нациите. Включва 54 държави, на които Елизабет Втора е държавен глава. По време на управлението си тя осъществява над 300 визити в повече от 130 страни по света.

Елизабет е вторият най-дълго управлявал монарх в историята след френския крал Луи XIV. Но беше най-възрастният действащ държавен глава. При нейното управление са се сменили 15 британски премиери - от Уинстън Чърчил до Лиз Тръс, която тя назначи на поста само преди дни.

Елизабет има четири деца. Близо 74 години е омъжена за принц Филип, с когото живеят в любов и разбирателство до смъртта му през април 2021 г.

"Той просто беше моята опора и моята сила през годините", казва кралицата за съпруга си. 

Въпреки че дава вид на строга жена, за която постоянството е много важно – от прическата до изпълнението на дълга, кралицата не криеше, че има чувство за хумор. Тя преминава през много драми, разводи и скандали. Едно от най-тежките ѝ изпитания е смъртта на Лейди Даяна, когато през 1997 година британците я упрекват, че е реагирала твърде хладно. Въпреки това тя има място в сърцето на всеки британец.

Елизабет II беше известна и с навика си да затваря вратите, за да не става течение. Няколко месеца след като отбеляза 70 години на трона, тя затвори последната врата. Но спази обещанието си да бъде отговорна и всеотдайна до края.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК