Русия се възстановява от европейските санкции едва след десетилетие?

Сценарий предвижда икономиката да достигне дъно следващата година при 8,3% под икономическото представяне от 2021 г.

06.09.2022 | 21:45 Редактор: Петя Кръстева
Русия се възстановява от европейските санкции едва след десетилетие?

Русия може да се окаже изправена пред по-дълга и по-дълбока рецесия като последствие от американските и европейски санкции, засегнали сектори, на които страната разчита от години за задвижване на икономиката си. Това става ясно от вътрешен доклад, предназначен за правителството в Москва и цитиран от Bloomberg.

Документът, който е резултат от месеци на оценки от експерти и представители на властите, се опитва да даде реална представа за ефектите от световната изолация върху руската икономика. Той рисува далеч по-неприятна картина от тази, която официална Москва представя в публичните си данни. Bloomberg е видял копие от доклада, изготвен за представяне в рамките на среща на високопоставени представители на властта, провела се на 30 август. Хора, запознати с обсъжданията, са потвърдили достоверността на документа.

Два от представените три сценария в доклада показват ускоряване на икономическото свиване догодина - икономиката се връща към предвоенното си състояние чак в края на десетилетието или по-късно. Сценарият на движение "по инерция" предвижда икономиката да достигне дъно следващата година при 8,3% под икономическото представяне от 2021 г. "Стресовият" сценарий пък прогнозира дъно през 2024 г. при 11,9% под миналогодишното равнище.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК