Кремъл засилва натиска за набиране на войници, заплатите им не се изплащат

В руската армия доходите на войниците се състоят от скромна основна заплата, допълвана от бонуси

05.09.2022 | 10:43 Редактор: Ваня Кузманова
Кремъл засилва натиска за набиране на войници, заплатите им не се изплащат

Тъй като руската армия изпитва недостиг на войници, Кремъл принуждава държавните компании да набират персонал, съобщават украински военни. Лондон съобщава, че войниците на Путин не получават част от заплатите си. Американски институт обяснява стратегията зад настъплението на Киев, а канцлерът на Германия Олаф Шолц изважда Русия от списъка на сериозните доставчици на енергия. 

По данни на украинския генерален щаб от февруари тази година досега от руска страна са паднали 49 500 войници - 450 само за последните 24 часа. Според Сергей Сумленни, бивш директор на фондация Böll в Киев, сред загиналите има и много украинци, които са били призовани в окупираните от Русия територии, или членове на малцинства в Русия.

Според генералния щаб в Киев в момента Кремъл засилва натиска върху държавните компании да набират войници за войната сред служителите си. На държавните предприятия са били представени "нови норми" за подбор на "доброволци", съобщи Генералният щаб. 

Според доклада на Руската железопътна компания например е наредено да потърси до 10 хил. нови кандидати за временен договор сред своите служители. Както пише Kyiv Independent, те ще подпишат шестмесечни договори и ще получават по 5100 долара на месец.

Британското министерство на отбраната обаче обяснява продължаващите проблеми с морала и дисциплината в руската армия с факта, че не им се изплащат обещаните възнаграждения. 

"Заедно с умората и големия брой жертви и проблемите със заплащането вероятно ще останат една от основните критики към руските войници в бойните действия", се казва в доклада на организацията в Лондон. 

В руската армия доходите на войниците се състоят от скромна основна заплата, допълвана от различни бонуси и надбавки. 

Лондон посочва три причини, поради които парите не достигат: неефективна военна бюрокрация, необичаен правен статут на "специалната военна операция" и открита корупция сред командирите.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК