Контраофанзивата продължава, Зеленски: Украйна си връща още селища

Той не каза точно къде са тези територии

05.09.2022 | 08:00 Редактор: Искра Ангелова
Контраофанзивата продължава, Зеленски: Украйна си връща още селища

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за напредък в контраофанзивата на Украйна, започнала миналата седмица, като благодари на войниците си за превземането на две селища на юг и на трето на изток, както и за отвоюването на допълнителна територия в източната част на страната.

Той не каза точно къде са тези територии и не предостави подробности, но каза, че на среща вчера е получил "добри доклади" от военните си командири и ръководителя на разузнаването.

В нощното си видеообръщение Зеленски благодари на силите си за освобождаването на селище в източната част на Донецка област, за превземането на "определени височини" също на изток по направлението Лисичанск-Сиверск и за освобождаването на две южни селища.

По-рано в неделя Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на президента, публикува снимка на войници, издигащи украинското знаме над селище, което определи като намиращо се в южния район, който е център на украинската контраофанзива.

"Високополие, Херсонска област в Украйна. Днес", написа Тимошенко във Фейсбук над снимка на трима войници, поставящи украинското знаме върху покрив на сграда, цитиран от БГНЕС.

Разположена на север от Кримския полуостров, който Москва нахлу и анексира през февруари и март 2014 г., Херсонска област беше превзета от руските сили в началото на настоящия конфликт.

Лисичанск беше превзет от проруските сепаратисти в Луганска област в началото на юли като част от битката за въгледобивния район Донбас в Източна Украйна, който включва и Сиверск.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК