ЕК иска да принуждава фирми да работят приоритетно за ЕС при кризи

При отказ глобите ще бъдат 1,5% от средния дневен оборот за всеки ден неспазване

02.09.2022 | 09:55 Редактор: Елеонора Танева
ЕК иска да принуждава фирми да работят приоритетно за ЕС при кризи

Европейската комисия иска правомощията да принуждава компаниите да изпълняват поръчки първо в рамките на Европейския съюз по време на криза или рискуват глоби.

Джулиан Дойч от Bloomberg News има документ, с който "Комисията може, при изключителни обстоятелства, да изиска от компаниите да приемат такива приоритетни поръчки на стоки, свързани с кризата". Ако не го направят, компаниите могат да бъдат глобени с до 1,5% от средния дневен оборот през предходната стопанска година за всеки работен ден на неспазване. А глобата при подвеждаща информация от страна на компаниите  може да надвиши 300 000 евро.

Планът за Инструмент при извънредни ситуации на единния пазар би дал на комисията много повече правомощия за намеса във веригата на доставки на ЕС при криза. Мотивирано от първоначалния хаос, причинен от пандемията Ковид-19, предложението се разглежда вътрешно като еквивалент на ЕС на Закона за производство в отбраната на САЩ.

Както ЕК, така и страните от ЕС ще одитират последователно стратегическите вериги за доставки, за да предотвратят недостиг. В проекта многократно се казва, че ЕС ще защити поверителността на чувствителната търговска информация.

Страните от ЕС може също да бъдат задължени да складират определени артикули, ако е активиран така нареченият "режим на бдителност".

Комисията също така иска повече правомощия за избягване на затварянето на вътрешните граници на ЕС и забраните за износ, както се случи в първите дни на пандемията, когато страни като Германия и Франция прекъснаха доставките на лични предпазни средства и Шенгенската зона беше многократно затворена. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК